سازه قاب فولادی سبک (LSF)
تاریخچه سازه LSF
سازه LSF یکی از شیوه های نسبتا مدرن اجرای سازه می باشد. استفاده از آن از سال ۱۹۵۰ در برخی از کشورها نظیر آمریکا، کانادا، استرالیا و ژاپن آغاز گردید. استفاده گسترده از این سیستم از سال ۱۹۹۰ مورد توجه قرار گرفت. کارخانه ساخت این سیستم در ایران از سال ۱۳۸۵ راه اندازی شد. این سیستم در بسیاری از کشورها در احداث ساختمانهای تجاری و مسکونی کوتاه مرتبه کاربرد زیادی دارد.
معرفی سازه LSF
حروف اختصاری LSF از مجموعه کلمات Light Steel Frame به معنای قاب های سبک فولادی برگرفته شده است. این مقاطع، بصورت مقاطع فلزی سرد نورد شده (خشک) است. تولید آن با استفاده از نورد ورقهای فولادی گالوانیزه نازک، C و U شکل می باشد. برای ساخت خانه های معمول از ستون هایی به ابعاد ۷، ۱۰ و ۱۵ سانتیمتر بصورت C استفاده میشود. همچنین ضخامت این مقاطع بصورت معمول ۱٫۲ و ۱٫۶ میلی متر است.
محدوده کاربرد و ضوابط طراحی، محاسبات و اجرا
سیستم سازه LSF برای ساختمان ها با کاربری های مختلف تا ۳ طبقه مرسوم می باشد. اگرچه می تواند با توجه به مقررات ملی ساختمان برای مناطقی خاص تا ۵ طبقه نیز اجرا شود. ساخت این دست ساختمان ها تا ۸ طبقه با ضوابط طراحی ویژه و بصورت سیستم های ترکیبی مجاز می باشد. سازه های بلند تر از ۸ طبقه دیگر بصورت نورد سرد مجاز نبوده و باید از نورد گرم استفاده نمود.
- دیوار برشی بتن مسلح حداکثر در ۵ طبقه یا ارتفاع ۱۸ متر از تراز پایه بلامانع است.
- استفاده از این سیستم در مناطق با خطر نسبی کم، متوسط و زیاد (مطابق آیین نامه ۲۸۰۰ ایران) تا حداکثر ۲ طبقه یا ارتفاع ۷٫۲۰ متر از تراز پایه ،با اجرای مهاربندی قطری بلا مانع است.
- بکارگیری این سیستم در مناطق لرزه خیز با خطر نسبی بسیار زیاد (مطابق آیین نامه ۲۸۰۰ ایران) مجاز نیست.
- بکارگیری حداکثر دهانه ۵ متر و حداکثر ارتفاع ناخالص (با احتساب ضخامت سقف) ۳٫۶۰ متر برای هر طبقه در این سیستم مجاز است.
- طراحی کلیه اجزاء اتصالات در این سیستم بر اساس استاندارد AISI و طرح سازه ای و لرزه ای آن بر اساس آیین نامه های ASCE-05 و IBC2003 و ویرایشهای بعد از آن انجام گیرد.
- کنترل سازه در مقابل بار باد بر مبنای مقررات ملی ساختمان ایران مبحث ششم و با در نظر گرفتن سیستم مقاوم در برابر بار جانبی ناشی از زلزله که در بندهای ۱ و ۲ آمده است انجام می شود.
- رعایت محدودیت حداکثر بار مرده و زنده به ترتیب ۲۵۰ کیلوگرم بر متر مربع و ۳۵۰ کیلوگرم بر متر مربع برای سقفها الزامی است.
- رعایت مشخصات فولاد سرد نورد شده بر اساس استاندارد ASTM الزامی است.
- رعایت ضوابط فصل ۲۱ آیین نامه ACI-318-05 و ویرایشهای پس از آن برای طراحی دیوارهای برشی بتن مسلح الزامی است.
- تأمین ضوابط دیافراگم صلب برای کلیه سقفها الزامی است.
- کلیه اتصالات اعضای قائم به اعضای افقی میباید به گونه ای باشد که یکپارچگی اعضا در ارتفاع سازه تأمین شود.
- ضوابط مربوط به اجزاء اتصالی شامل پیچ خودکار، پیچ و مهره میبایستی مطابق آیین نامه AISC و استاندارد AISI تأمین شود.
- در صورت استفاده از اتصالات جوش، رعایت ضوابط و مقررات مربوط به جوشکاری اعضای نورد شده مطابق استاندارد AISI و آیین نامه های AWS و AISC الزامی است.
- سقف سازه ای این سیستم متشکل از تیرچه فلزی دال بتن مسلح فوقانی به صورت مقطع مرکب است که میباید بر مبنای ضوابط مقاطع مرکب مطابق آیین نامه و دالهای بتن مسلح بر مبنای آیین نامه ACI تأمین شود.
- بکارگیری مصالح بنایی در دیوارهای خارجی و داخلی مجاز نمیباشد. حداکثر وزن متر مربع دیوارتمام شده در جداکننده های داخلی نبایستی بیشتر از ۵۰ کیلوگرم بر متر مربع و در دیوارهای خارجی نبایستی بیش از ۱۰۰ کیلوگرم بر مترمربع باشد.
- لازم است تمهیدات لازم بمنظور عدم مشارکت پانلهای غیر باربر و جداکنندهها در سختی جانبی سازه صورت پذیرد.
- لازم است تمهیدات لازم متناسب باشرایط مختلف اقلیمی و محیطهای خورنده ایران صورت پذیرد.
- کلیه مصالح و اجزا در این سیستم اعم از معماری و سازه ای از حیث دوام، خوردگی، زیست محیطی و غیره میبایستی بر مبنای مقررات ملی ساختمان ایران یا آیین نامه های ملی یا معتبر بین المللی شناخته شده و مورد تایید، بکار گرفته شود.
- الزامات مربوط به انرژی باید مطابق مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان رعایت شود.
- در صورتی که عایق حرارتی بصورت پرکننده اجرا شود، باید نوع و ضخامت عایق، مقاومت حرارتی مورد نیاز را تأمین کند.
- بمنظور کاهش اثر پل حرارتی، لازم است حدفاصل وادارها (stud) و لایه خارجی جداره با نوعی عایق حرارتی متراکم پر شود.
- لازم است ملاحظات کامل هوابندی در جداره های داخلی و خارجی، بازشو ها و همچنین محل نصب اجزای اتصالی نظیر پیچ و مهره، با توجه به اقلیم مورد نظر و همچنین خطر میعان به عمل آید.
- رعایت مبحث سوم مقررات ملی سختمان درخصوص حفاظت ساختمانها در مقابل حریق و همچنین الزامات نشریه شماره ۴۴۴ مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن مربوط به مقاومت جدارهها در مقابل حریق با درنظر گرفتن ابعاد ساختمان، کاربری و وظیفه عملکردی اجزای ساختمانی الزامی است.
- صدابندی هوا برد جداکننده های بین واحد های مستقل و پوسته خارجی ساختمان و صدابندی سقف بین طبقات میبایست طبق مبحث هجدهم مقررات ملی ساختمان تأمین شود.
- اخذ گواهی نامه فنی برای محصول تولیدی، پس از راه اندازی خط تولید کارخانه، از مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن الزامی است.
دلایل برتری و مزایای سازه LSF
- اغلب مصالح مورد استفاده در این سیستم قابل بازیافت هستند.
- فولاد مصرفی در مقایسه با سیستم بتن مسلح ۲۵% و در مقایسه با سیستم فلزی ۵۰% کاهش یافته است. (هر متر مربع بین ۳۰ الی ۳۵ کیلوگرم).
- بتن مصرفی در مقایسه با سیستم بتن مسلح ۸۰% و در مقایسه با سیستم فلزی ۵۵% کاهش می یابد.
- وزن اسکلت ساختمان در مقایسه با سیستم بتن مسلح ۷۰% و در مقایسه با اسکلت فلزی ۵۵% کاهش می یابد.
- وزن کل ساختمان در مقایسه با سیستم بتن مسلح ۷۰% و در مقایسه با سیستم فلزی ۶۰ درصد کاهش می یابد.
- یکی از مزایای این سیستم قابلیت تولید و مونتاژ در کارخانه می باشد. این قابلیت باعث سرعت بالا در برپایی سازه می شود. (برپایی یک سازه ۱ الی ۲ هفته به طول می انجامد و ساخت یک ویلای مرسوم طی ۲ الی ۴ ماه تحویل می گردد). این سرعت تا ۲٫۵ برابر سریع تر از اجرای سیستم سنتی است.
- میزان برش پایه نسبت به سیستم بتن مسلح ۵۵% ونسبت به سیستم فلزی ۳۸% کمتر است.
- اتصال ساده و سرعتی با پیچ و گاها پرچ.
- اجرای ساده تاسیسات الکتریکی و مکانیکی بدلیل ایجاد سوراخ های پیش بینی شده در پروفیل های دیوار.
- با توجه به وزن پایین این سیستم فونداسیون بصورت شناژ زیر دیوار های باربر اجرا می شود. در زیر دیوار های داخلی غیر بار بر معمولا دال بتنی ۱۰ سانتیمتری کفایت می کند. البته تمام این موارد بسته به محاسبات می باشد.
- امکان ترکیب سیستم سازه ای LSF با دیگر سیستم ها.
- مقاومت بالا در برابر زلزله. سازه LSF نسبت به ساختمان بتنی ۴۰% و نسبت به فولادی ۳۰% نیروهای لرزه ای را کاهش می دهد.
- دقت بسیار بالا در زمان تولید قطعات اسکلت و حذف خطاهای نیروی انسانی در زمان اجرا.
- امکان اجرای پروژه در کلیه فصول و در شرایط جوی مختلف.
- افزایش ایمنی و انضباط در کارگاه.
- مقاومت بالا در مقابل زنگ زدگی و خوردگی (شرایط محیطی مختلف).
- حمل و نقل آسان برای مناطق صعب العبور.
- عایق صوتی و حرارتی خوب و برخوردار از استانداردها و ضوابط ضد آتش.
معایب و محدودیت های سازه LSF
- محدودیت در تعداد طبقات ساختمان
- محدودیت در دهانه قاب ها
- نیاز به نیروی کار آزموده در صورت نیاز به مونتاژ در محل
متریال پوشش کف، سقف و دیواره و شیوه اجرای آن
دیوار: در سازه فولادی سبک، بار جانبی و بار ثقلی را دیوارها تحمل می کنند. دیوارها به صورت توخالی هستند و می توان این فاصله خالی را با بتن سبک یا فوم پلی استایرن پر کرد.
این دیوارها شامل دیوارهای باربر و دیوارهای غیرسازه ای می باشد. دو نوع روش اجرایی برای ساخت قاب بندی دیوارها در ساختمان وجود دارد.
قاب بندی دیوارهای باربر را می توان در محل کارگاه مشروط بر ایجاد یک سطح تراز و شاسی کشی مناسب ساخت و سپس در جای دقیق بر پا داشت.
روش دیگر، تولید پانل پیش ساخته در کارخانه است که در آن پیش سازی سقف ها، دیوارها و خرپاها به کمک میزهای مونتاژ انجام و پس از حمل به محل، عملیات نصب پانل های آماده انجام می شود.
اجرای دیوارهای غیر باربر در هر دو روش می تواند بعد از اجرای دیوارهای باربر و سقف انجام شود.
پوشش دیوارهای داخلی: بعد از قرار دادن عایق صوتی و حرارتی (عایق جهت دیواره های داخلی از پلی استایرن به ضخامتcm 5 استفاده می شود.) بین stud های دیوار، از پانل های گچی به ضخامت ۱۵ میلیمتر برای پوشش آنها در هر طرف استفاده می شود. (سطح پانلها را بعد از تنظیم و بتونه کاری، می توان رنگ، کاغذ دیواری، پوشش های چوبی و پلاستیکی نمود).
پوشش دیوارهای خارجی: ابتدا از یک لایه تخته سه لا به ضخامت ۱۵ میلیمتر استفاده شده و روی آن کلیه نماها قابل اجرا است (انواع پلاستر ها، نمای آلومینیومی، پانل سیمانی یا فایبر سمنت و سمنت بورد و…)
سقف: سیستم سقف سازه ای شامل تیرچه، تیرک پیرامونی، سخت کننده های جان، بست های تسمه ای، بست های انسجام دهنده و انواع پوشش از قبیل صفحات سازه ای چوبی، فولادی می باشد. همچنین کاربرد سقف های مرکب بتن و عرشه فولادی با رعایت ضوابط مربوط مجاز است.
پوشش سقف ها
سقف این نوع ساختمانها در دو نوع تخت و یا شیبدار اجرا می شود.
سقف های تخت
- اجرای تخته سه لا روی joist های سقف، ملات شیب بندی و لایه ایزوگام.
- در صورت تردد کم روی سقف (با توجه به کاربری ساختمان)، حذف ملات شیب بندی و انجام ایزوگام روی تخته سه لا.
- استفاده از ورق های سینوسی روی joist ها، مش بندی، لایه بتن به ضخامت ۸ سانتیمتر، ملات شیب بندی و ایزوگام.
سقف های شیب دار
- نصب تخته سه لا روی سازه و اجرای سقف سفالی.
- استفاده از ساندویج پانل ها روی سازه های سبک.
- استفاده از ورق های فلزی و یا سفال های رنگی روی سازه (مانند سایه بانها).
پوشش کف ها
کف طبقه همکف: استفاده از یک دال بتنی به ضخامت ۱۰ سانتیمتر و اجرای سرامیک، کفپوش و غیره.
کف طبقات: بعد از نصب joist های طبقه، می توان از سیستم های زیر استفاده کرد:
- نصب تخته سه لا به ضخامت ۱۵ میلیمتر و (عایق حرارتی و صوتی بین آنها) واجرای ملات ماسه سیمان و سرامیک یا کفپوش و غیره
- اجرای کفپوش و سرامیک با استفاده از چسب (حذف ملات ماسه و سیمان)
- استفاده از ورق های سینوسی با ضخامت ۰٫۸ میلیمتر به جای تخته سه لا (ونصب عایق حرارتی و صوتی بین آنها) و مش بندی با آرماتور ۸ و بتن ریزی به ضخامت ۸ سانتیمتر و اجرای سرامیک یا کفپوش.
تعاریف اصطلاح های مرسوم در ساخت و تولید سازه LSF
ورقه های OSB:
این ورقه ها از تراشه های چوبی جهت دار به دانسیته ۳٫۷۴ با ابعاد و اندازه های مشخص و تحت دما و فشار خاص تولید می شوند و خاصیت آنها سبکی، استحکام، ضد رطوبت، ضد قارچ و کاهنده تبادل حرارت میان فضای داخل و بیرون ساختمان است. جهت مصارف ساختمانی، پوشش کف، پوشش دیوار، پوشش سقف تراس در ساختمان های صنعتی LSF کاربرد فراوانی دارد و در کاهش وزن سازه موثر است.
OSB) Oriented Strand Board) تخته تراشه جهت دار یک نوع ماده مرکب چوبی است که از پرس کردن تراشه های مستطیل شکل به ضخامت های ۰٫۵ و عرض ۲۰-۱۵ میلیمتر و طول های ۱۰۰-۷۰ میلیمتر تحت فشار ۷۰۰ Psi در دمای ۴۰۰ درجه فارنهایت (۲۰۴ درجه سانتیگراد) و ۳ الی ۴ دقیقه به کمک بایندرهای ضد رطوبت و ضدآب تولید می گردد.
این کالا با ضخامت ۸-۳ اینچ برای مصرف در سقف و دیوار و با ضخامت ۱۹ تا ۳۲ اینچ برای مصرف پوششی در کف به کار می رود.
روش Roll Forming:
اصلی ترین عامل در سازه فولادی سبک، مقاطع فولادی جدار نازک می باشد. مقاطع فولادی جدار نازک، مقاطع فلزی سرد نورد شده ای می باشند که با استفاده از ورقهای فولادی نازک و با استفاده از روش Roll Forming شکل دهی می شوند. داشتن ضخامت یکنواخت در عرض مقاطع و استفاده از روش Roll Forming برای ساخت آنهاست که باعث می گردد تولید در حجم بسیار بالا و با کیفیت مناسب و یکنواخت انجام گیرد.
سیستم CAD/CAM:
تکنولوژی کدکم با اطلاعات دریافتی برخوردی هوشمندانه دارد به نحوی که انسجام کلی سازه را در نظر گرفته، بارها را در شرایط واقعی نسبت به سازه اعمال می کند و متناسب با آن مقاطع را به نحوی انتخاب می کند که بتوانند بهترین عملکرد را در مقابل بارهای وارده داشته باشند. بر این اساس، کلیه عملیات مکانیکی اعم از برش، پانچ و سوراخ کاری برای عبور تاسیسات مکانیکی و برقی، پیش بینی شده و توسط دستگاه به طور اتوماتیک، اعمال می شود. سیستم کدکم، مهمترین مزیت فنی تولید سازه LSF است.
عبور پروفیل های هم عرض از داخل یکدیگر ، ویژگی منحصر به فردی است که صرفا با بهره گیری از سیستم کدکم امکان پذیر می شود ؛ ظرفیت باربری مقاطع را به شدت افزایش داده و امکان رعایت الزمات آئین نامه ای را فراهم می کند.
قیمت تمام شده و اجرای سازه LSF
شرکت اُپال نگار سازه مجری سازه LSF در تمامی نقاط کشور آمادگی اجرای ساختمان مورد نظر شما با هر نوع کاربری را دارا می باشد.
لطفا جهت ثبت درخواست جهت بازدید رایگان از پروژه شما و برآورد قیمت تمام شده پروژه به این قسمت مراجعه نموده و فرم مورد نظر را پر نمایید.
۲۷ دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
سلام و روز بخیر
من یه سوْال برام پیش اومده
تخته سه لا که در این سازه بکار میره برای مناطق رطوبتی مثل شمال کشور کارایی نداره یا در واقع میشه گفت که عمر کوتاهی داره درسته؟
و اینکه خوب مجددا باید بازیایی بشه بعد از مدتی و هزینه مجدد متحمل خواهیم شد
باتشکر اگه توضیح بدید
و اینکه ضمانت کار شما چه مدته؟
با سلام خدمت شما دوست عزیز
مورد اول اینکه تخته سه لا با ورق های OSB کاملا متفاوت بوده و ورق های OSB عمدتا از خارج از کشور وارد می شوند و قابلیت مقاومت بالا در برابر رطوبت را دارند. ضمنا اتفاقا بیشتر پروژه های LSF جهت پروژه های ویلایی در مناطق مرطوب و جنگلی چه در داخل کشور و چه در خارج است کشور هستند. (داخلی مانند گیلان و مازندران و کلا شمال کشور و خارجی نظیر کالیفورنیا و …). این سازه احتیاج به هیچ نگهداری خاصی ندارد و هزینه خاصی را هم نسبت به سازه های قدیمی متحمل نمی شوید. در آخر باید عنوان کرد که به دلیل گران شدن روزافزون ورق های OSB اخیرا شرکت های مجری جهت اجرای کفسازی از ورق هایی استفاده می کنند که در سازه های عرشه فولادی استفاده می شود. در واقع متریال های مختلفی جهت پوشش کف و دیوار وجود دارند و این ارتباطی به خود سازه LSF به عنوان اسکلت ندارد. در خارج از کشور بیشتر از ورق OSB جهت پوشش کف و دیوار داخلی استفاده می شود و گاها دیده می شود که از گچ برگ کناف نیز برای پوشش دیوار ها استفاده می شود ولی در داخل کشور از ورق OSB صرفا در کفسازی استفاده می شد و جهت پوشش دیوار از گچ برگ کناف استفاده می شد که همانطور که عرض شد اخیرا جهت پوشش کف از ورق های عرشه فولادی نیز استفاده می شود. در نمای پیرامونی نیز در خارج از کشور بیشتر از چوب طبیعی و یا پانل های سیمانی سمنت بورد استفاده می شود که در داخل ایران به جهت اینکه پسند مشتری به ترکیب آجر و سنگ ساختمانی هست حتی می توان از این مصالح نیز استفاده کرد. و در مورد سوال آخر معمولا شرکت های مجری ضمانتی را ارائه نمی کنند و صرفا به دوره تحویل موقت در قرارداد بسنده می شود. زیرا مانند این می ماند که جهت خرید یک ساختمان نرم شهری با اسکلت بتنی یا فلزی را از سازنده آن ضمانت بخواهید!!! البته ما در موارد خاص به کارفرمایان یک سال ضمانت اجرایی می دهیم
سلام، خواستم بدونم در مناطقی باخطر نسبی بسیار زیاد،این سیستم به هیچ عنوان قابل اجرا نیست؟حتی به منظور اضافه بنا،در یک طبقه(اشکوب)؟
با سلام، با رجوع به نقشه پهنه بندی خطر نسبی ایران به وضوح خواهید دید که تهران در منطقه خطر نسبی بسیار زیاد (شتاب مبنای طرح زلزله ۰٫۳۵g) قرار دارد، حال اینکه این سازه بصورت متداول در تهران برای اضافه بنا در طبقه فوقانی ساختمان های قدیمی و حتی احداث ساختمان های جدید ویلایی در حومه تهران کاربرد دارد و در حال اجرا است. همچنین دقت کنید حدود ۸۵ درصد مساحت ایران در منطقه خطر نسبی زیاد ۰٫۳g و خطر نسبی بسیار زیاد ۰٫۳۵g قرار دارد با اینحال این سازه در سراسر ایران با کاربری های مختلف درحال احداث است. بنا بر این جناب احمدی، مهندسین سازه و طراح هنگام طراحی، تمامی ضوابط مقررات ملی ساختمان مبحث ۶ و آیین نامه ۲۸۰۰ طراحی سازه ها در برابر زلزله را در مورد این نوع سازه ها اعمال می کنند و جای هیچگونه نگرانی ای نیست. این سازه هم بصورت اضافه بنا و هم بصورت بنای جدید الاحداث در مناطق با خطر نسبی بسیار زیاد نه تنها قابل اجراست بلکه اساسا به دلیل مقاومت خوب در برابر زلزله توصیه می شود.
با عرض ادب و احترام
دوست گرامی استحکام این سازه در چه حدوده؟ بعنوان مثال در حدی هست که یک اسپیلت سی هزار به دیوار بیرونی آن متصل گردد؟ سنگینی و لرزش آن ساختمان رو نمیلرزونه؟
یا اینکه پنل های نیمه سنگین مثل همون سیستم خنک کننده یا کولر گازی پنجره ای در برابر تحمل دیولر و پنجره باعث خرابی دیوار نمیشه؟
با تشکر
با سلام، دوست گرامی سازه اصلی کاملا مستحکم بوده و تحمل بار را کاملا دارا می باشد، با اینحال مانند سازه های دیگر، چنانچه کارفرما بخواهد باری غیر متعارف و سنگین بویژه باری که دارای قطعه دینامیکی و چرخشی دورانی یا ضربه ایست به نما یا سازه الحاق کند از بدو طراحی باید به مهندس طراح و مشاور اطلاع دهد تا تقویت های لازم در آن موضع صورت گیرد. این به متن صریح مقررات ملی ساختمان مبحث ۶ بازمی گردد و صرفا در مورد سازه LSF نیست. ضمنا در نظر داشته باشید نمای خارجی سازه LSF در ایران با چیزی که در جهان استفاده می گردد کاملا متفاوت است و این بخاطر پسند ایرانی و مصالح موجود در ایران است. در تمام دنیا سعی بر این است که نمای سمنت بورد یا مشابه به آن با ضخامت کم و سبک مورد استفاده قرار گیرد حال اینکه در ایران گاها از نمای آجر نما و سنگ تراورتن و غیره استفاده می شود که باعث می شود نمای ساختمان سنگین شود و اساسا سیستم کف و سقف و نما در ایران برای سازه LSF با چیزی که در جهان برای آن اجرا می کنند کاملا متفاوت هست. در یک جمع بندی کلی، عرض کنم با توجه به طراحی ۴ رشته معماری، سازه، مکانیک و الکتریک که برای ساختمان با سازه LSF انجام می شود چنانچه مشخص گردد که حتما باید در نما از اسپیلت استفاده شود سازه به گونه ای طراحی خواهد شد که تحمل کافی وزن و بار دینامیکی را داشته باشد و جای نگرانی نیست.
با سلام
مقاومت این سازه ( در مقابل زنگ زدگی ) در مناطق دارای رطوبت شدید در چه حد می باشد .
من منزل ویلایی یک طبقه با شناژ دیواری دارم و میخوام طبقه دوم رو ال اس اف بزنم
این سازه ظاهرا با رول بولت به طبقه همکف وصل میشه . ایا با این اتصال و با توجه به اینکه در اینجا گاها طوفانهای خیلی شدید هست ، این سازه مقاومت کافی در مقابل باد رو دراه؟
با سلام، این سازه با نورد سرد و از جنس ورق گالوانیزه هست که در برابر رطوبت شدید نیز دچار زنگ زدگی نمی شود. با اینحال توصیه می شود در این مناطق جهت اطمینان یک لایه ضد زنگ بسیار نازک بر روی سازه در زیر کار اجرا شود. برای منطقه شما ابتدا مهندس طراح به مقررات ملی ساختمان مبحث ۶ رجوع می کند و نسبت به محل احداث سازه، بار باد، برف (یخ) را محاسبه می کند و در نرم افزار مربوطه مدل می شود. چنانچه مراحل طراحی و اجرا با دقت کامل و طبق محاسبات و دیتیل های داده شده توسط محاسب صورت گیرد هیچ اتفاقی برای سازه احداثی نمی افتد.
با سلام.تفاوت قیمت در اجرا ال اس اف و سازه های دیگری مثل سازه بتنی یا فلزی چقدر است؟ برای مثال ساخت یک خانه یا ویلا یا هر متر مربع با ال اس اف چقدر است و اگر همین ویلا یا خانه یا هر متر مربع با سازه بتنی ویا فلزی اجرا شود چقدر هزینه در بر دارد؟
پیشاپیش از پاسخگویی شما متشکرم
با سلام خدمت آقای محسن و همه عزیزانی که این دست سوال ها را بارها از ما پرسیده اند. مهمترین مزیت سازه ال اس اف سبکی آن و برپایی سریع این سازه می باشد. بطوری که یک سازه نرم ویلایی یک یا دو طبقه به ازای هر متر مربع حدودا ۳۰ الی ۳۵ کیلوگرم می باشد. با توجه جنبه اصلی سازه ال اس اف که همان سبکی سازه است مشخصا می بایست این نوع ساختمان کمی ارزانتر تمام شود. شما را ارجاع می دهم به مقاله ISI یک تیم متخصص ایرانی که در انتشارات بسیار معتبر جهانی الزویر به چاپ رسیده است. در این مقاله نویسندگان به تفضیل به قیمت تمام شده یک سازه ال اس اف در تهران، اصفهان، قم و… پرداخته اند و با سازه های دیگر مقایسه کرده اند.
Role of LSF technology in economic housing for urban sustainability, case of Iran
سلام
ببخشید اگر دیواره های سازه های lsf در معرض باران باشن نیاز به عایق کاری میباشند ؟ از پشت؟ یا کاشی کاری ؟
که در صورتی که کاغذ دیواری زدیم دیوار نم نده و دیوار رو خراب نکنه
با سلام به خانم سحر، ابتدا باید پرسید که شما از چه مصالحی برای دیواره های خارجی و از چه مصالحی برای دیواره های داخلی استفاده نمودید؟ جهت اطلاع باید به شما و دوستان دیگری که از این نوع سوال ها دارند عرض کنیم که آنچه که در ایران برای پوشش خارجی و داخلی و کفسازی سازه های ال اس اف استفاده می شود متاسفانه کاملا من درآوردی و بومی سازی شده می باشد که البته بخشی از دلایل آن نیز بدلیل فراوانی مواد اولیه متفاوت با سایر نقاط جهان جهت ساخت پوشش موارد مذکور از گذشته در کشورمان است. برای اینکه بهتر متوجه منظور بنده شوید چند مثال عرض می کنم. عمدتا در خارج از کشور کفسازی این سازه ها با زیرسازی چوب و سپس ورق های OSB هست، درحالی که در کشور ما بدلیل گرانی شدید این مصالح و اینکه از قدیم کارفرماها حس خوبی به استحکام کف چوبی ندارند هم اکنون از ورق های عرشه فولادی و مش و بتن گرفته تا تیرچه های بتنی و کرمیت و دال بتنی دارد استفاده می شود، یا در مورد دیوار های داخلی در خارج از کشور عمدتا از گچبرگ یا همان کناف یا ورق OSB استفاده می شود و داخل دیوار ها را با فوم عایق حجم گیرنده یا پشم سنگ عایق حرارتی و صوتی می کنند، درحالی که در ایران از کناف یا تیغه های بلوکی سنتی استفاده می شود، برای دیوار های خارجی و پیرامونی در خارج از کشور عمدتا از چوب و الوار طبیعی یا سمنت بورد یا همان ورق های سیمانی مخصوص نما استفاده می شود و سیستم نما سوار بر سازه است، ولی در ایران از همه نوع متریال نما کاری از سنگ تراورتن گرفته تا آجر نما و سمنت بورد و تایل های نما استفاده می شود و گاها دیده می شود که سیستم نما جدا از اسکلت اجرا شده و صرفا به آن دوخته می شود. در مجموع باید اشاره شود که سازه ال اس اف بدلیل سبکی و سرعت در اجرا و اندکی ارزانی و عملکرد مناسب در برابر زلزله به بازار عرضه شد اما در ایران دچار یک نوع ترکیب عجیب و غریب هستیم که گاها مشاهده می شود هیچکدام از ویژگی ها را ندارد. حال باید از شما بپرسیم سیستم و مصالح دیوار های خارجی پیرامونی شما چیست؟ سیستم عایق دیوار هایتان چیست؟ پوشش درونی دیوار ها چه بوده؟ اگر پاسخ بدهید می توانیم پاسخ سوالتان را بدهیم.
سلام وقت بخیر.
چند سوال در مورد lsf
۱.اگه بتن زیر کار مسطح نباشه و اختلاف ۲ تا ۳ سانت در زیر سازه افقی روی بتن داشته باشه، چه کاری باید انجام داد.
۲. کابینت های آشپزخانه مخصوصا دیواری ها رو به چه صورتی میشه نصب کرد ، به خاطر وزن نسبتا زیادشون.
سلام به آقای پویا
در مورد سوال یک منظورتان را دقیقا متوجه نشدیم، آیا منظور شما این است که سطح بتن پی سازه ۲ الی ۳ سانت اختلاف دارد یا اینکه کفسازی با بتن انجام داده اید و ۲ الی ۳ سانت اختلاف دارید؟ به هر صورت اگر در کفسازی مشکل ایجاد شده است و شما بتن ریزی رادیه داشتید (گسترده) از ابتدا بهتر بود که با ماله پروانه سطح را پرداخت می کردید اما اکنون نیز می توانید این مشکل را در حد ۲ الی ۳ سانت با دستگاه ساب (مخصوص سایش سنگ کف یا بتن کف) حل کنید.
در مورد سوال دوم، دیوار هایی که نقش باربر دارند از همان ابتدا در نقشه های معماری و سازه طرح توسط مهندسین قطعا طراحی شده و در بارگذاری و مدل سازی سازه توسط نرم افزار لحاظ شده اند. دیوار های آشپزخانه نیز بر خلاف دیوار های دیگر بصورت مصالح ماسونری و سنتی اجرا می شوند و وزن آنها در مدلسازی بارگذاری-لرزه ای نرم افزار از پیش تحلیل گشته است و هیچ مشکلی وجود ندارد.
سلام پلان نقشه کشی این سازه مقطع ستون دارد یا خیر و اگر وجود دارد حداقل و حداکثر فاصله ستون ها چقدر است؟
با تشکر از آقای مهدی معینی بابت طرح این سوال، باید در پاسخ به سوال ایشان و دیگر دوستانی که این سوال را در ذهن دارند عرض کنیم که سازه LSF عملا چیزی به عنوان ستون ندارد. این سازه در عمل از مجموعه قاب های سبکی ساخته شده است که بصورت منسجم و یکپارچه در کنار هم عمل می کنند و به یکدیگر قفل و بست شده اند و مقاطع تمام اعضای این قاب ها اعم از اعضای خود قاب یا بادبند ها اغلب بصور C یا U یا Z یا زیکما یا L است. طبیعی است که بر اساس طراحی نرم افزار ممکن است بعضی از اعضای یک قاب یا قاب ها از ضخامت یا به اصطلاح نمره بالاتری برخوردار شود که ممکن است در ذهن افراد اینگونه نمایش کند که آن عضو ستون است ولی عملا اینطور نیست و این تفکر از اساس باطل است.
سلام آیا برا اجرای سقف به دهانه ۶ متر احتیاج به اجرای زیرسازی سقف مثل جک زدن زیر خرپا هست یا خود خرپا جوا بگو بتن ۷ سانتی سقف هست
با سلام، در پاسخ به سوال شما باید عرض کنیم که سازه LSF که در ایران اجرا می شود با سیستم سازه ای که در دنیا متداول است قدری تفاوت دارد. خارج از کشور عموما سیستم دیوار های داخلی یا از جنس ورق های OSB یا کناف یا MDF است و کفسازی نیز عموما از ورق های OSB یا چوب یا HDF ضخیم می باشد. حال اینکه ما در کشورمان این سیستم را بصورت ترکیبی با سیستم های سنتی یا مدرن دیگر اجرا می کنیم. به این صورت که مشاهده می شود گاها از سقف عرشه فولادی که نوعی سیستم سقف کامپوزیت است و یا سیستم های سازه ای سقف دیگر نیز استفاده می شود. اینکه دهانه کار چند متر باشد و احتیاج به جک هست یا خیر کاملا به سیستم سازه ای سقف و کف شما دارد. در سیستم جهانی LSF که کفسازی با چوب و یا ورق OSB سبک صورت می گیرد عموما نیاز به استفاده از هیچ نوع جکی نیست چرا که خود ورق مانند قالب یکپارچه عمل می کند و بر روی تیر های خرپایی شکل می نشیند. یادمان باشد که سازه LSF اختراع شد که سازه را سبک سازی کند و وزن و ضخامت کفسازی و دیوارهای پیرامونی را کاهش دهد. استفاده از متریال های بتنی، آجری، سنگ تراورتن، عرشه فولادی و … در سازه LSF رایج در ایران به شوخی شباهت بیشتری دارد ولی بسیار متداول است.
سلام من در شمال کشور(لاهیجان)یه ویلای دوبلکس ساختم الان مشکلم اینه هر چیزی که میخوام به دیوار بزنم از جمله(کابینت،اسپلیت،قاب عکس و یا ساعت)سازه رو نمیتونم پیدا کنم و اونجا رو سوراخ کنم ممنونم میشم راهنمایم کنید
البته اینم بگم من تمام استاندارد ها رو رعایت کردم از جمله پشم سنگ و کچ برج در دیوار داخلی و سمنت برد در دیوار خارجی دقیقا از صفر تا صد رو زیر نظر مهندسین ساختم فقط مشکل من الان اینه که نمیدونم از کجایی دیوارهام سازه رد شده همیشه هم که نمیشه از مهندسین ساختمون هرسوالی بکنم باز ببخشید لطف کنید جواب منو بدید
سلام وقتتون بخیر ممنون که وقت میزارید و جواب سوالات ما رو میدید من سوالم اینه من یه ویلای دوبلکس تو شهر لاهیجان ساختم تمام استاندارها رو هم رعایت کردم نمای بیرونی ساختمان رو سمنت برد زدم نمادی داخلی هم از پشم سنگ و گچ برگ استفاده کردم ولی الان مشکلم اینجاست پس از نقاشی نمای داخلی ساختمان دیگه نمیدونم سازها کجا قرار گرفتن که بتونم کابینت و یا اسپلیت نصب کنم نمیدونم کجاها سازه دارم که بخوام همونجا رو سوراخ کنم و هر بار هم نمیشه از مهندس ساختم سوال کنم خواهش میکنم یه راهنمایم کنید که این مشکلم حل بشه ممنون
البته اینم بگم من تمام استاندارد ها رو رعایت کردم از جمله پشم سنگ و کچ برج در دیوار داخلی و سمنت برد در دیوار خارجی دقیقا از صفر تا صد رو زیر نظر مهندسین ساختم فقط مشکل من الان اینه که نمیدونم از کجایی دیوارهام سازه رد شده همیشه هم که نمیشه از مهندسین ساختمون هرسوالی بکنم باز ببخشید لطف کنید جواب منو بدید
سلام، کاربر گرامی، ابزار هایی در بازار هستند که به وسیله آنها می توان از روی دیوار متریال های مختلف زیر کار اسکن کرد و برای مثال محل عبور تاسیسات مکانیکی و الکتریکی و اعضای سازه ای فلزی را مشخص نمود، اما این ابزار ها گاها ارزان نبوده و برای استفاده کاربران خانگی نیستند و مخصوص پیمانکاران و شرکت های ساختمانی می باشند. درست ترین روش این بوده که پیمانکار نقشه های اجرایی ازبیلت یا همان چون ساخت خانه را به شما تحویل می داده، این نقشه ها گاها تفاوت های اندکی هرچند مهم با نقشه های طراحی شده توسط مشاور دارند. در اینصورت شما هیچ مشکلی نخواهید داشت. از همه مهم تر اینکه عموما در منازلی که توسط سازه ال اس اف ساخته می شوند هیچ یک از اشیاء منزل عموما نمی بایست به دیوار نصب یا به سازه زیر کار پیچ شوند و برای اینکار شاسی کشی های اکسپوز یا خارجی لازم است، خواه کابینت آشپزخانه باشد و یا تلویزیون یا پروژکتور یا سیستم گرمایشی مرکزی و…
درود بر شما. می توان از این سازه در شهری مثل تهران یا قم به جای سازه های معمولی بتنی و فلزی استفاده کرد، برای ساختمان ۲-۳ طبقه روی پیلوت با زیربنای هر طبقه ۱۵۰ متر. و در ضمن محدودیت ها و معایبش نسبت به روش های معمول چی هست؟ مثلا عایق صوتی حرارتی مثل ساختمان های معمول هست یا بهتر؟ یا مثلا در جواب این دوستمون گفتید هیچ چیز نباید به دیوار نصب بشه، خب شاسی کشی خارجی باعث نازیبایی نمی شه یا مثلا امکان نصب یک تابلوی نسبتا سنگین وجود نداره؟ تشکر
عرض سلام خدمت شما سرور گرامی
بله می توان در مناطق شهری نیز استفاده کرد، دلیل اینکه اینگونه سازه ها هنوز برای عموم شناخته شده نیستند و تمایل کمی به اجرای آن هاست این است که جامعه حرفه ای نظیر نظام مهندسی، مهندسان و سازندگان بر روی معرفی و همه گیری آن فعالیتی انجام نمی دهند متاسفانه، دلیل آن نیز بخاطر جامعه سنتی ماست. همانطور که عرض شد عمدتا این سازه ها به شکل ویلایی با پشت بام های شیروانی و نما های سمنت بورد و یا مشابه آن یا چوب و الوار ساخته می شوند و اساسا داخل آن نیز با ورق های چوبی osb و کناف است، حال اینکه در کشور ما مصالح سنتی ارزانتر و رواج تری مانند سنگ تراورتن نما و سیستم های سقفی بتنی و کامپوزیت مورد پسند و نظر سازندگان است. مادامی که این نگرش از پایه توسط نهادهای ذیربط اصلاح نشود این گونه سازه ها رواج و همه گیری پیدا نخواهند کرد. اما هم اکنون نیز بسیاری از کارفرمایان در مناطق شهری تمایل به ساخت اضافه تراکم بر روی سازه قدیمی بتنی یا فلزی بصورت سازه ال اس اف دارند و از این دست اقدامات بسیار رایج است. در خصوص معایب فقط می توان گفت که این گونه سازه ها معمولا برای زیر ۳ طبقه و ماکزیمم در موارد خاص با اقدامات تقویتی و سیستم های ترکیبی دو گانه برای پنج طبقه ساخته می شوند و برای سازه های بلند تر رواج ندارند. در خصوص عایق صوتی و حرارتی باید گفت چنانچه دیتیل ها و جزئیات کامل و صحیح اجرا شوند هیچ مشکلی برای عایق وجود ندارد. حال آنکه حتی این روز ها شاهد ترکیب سیستم سازه ال اس اف با سفت کاری تیغه های داخلی و خارجی و نمای خارجی نیز هستیم که در کشورمان به وفور دیده می شود، بدین معنی که نمای خارجی را با بلوک و سنگ تراورتن یا آجر اجرا می کنند و سقف طبقات را هم با عرشه فولادی اجرا می کنند که با اصل نسب این سیستم سازه ای در تضاد است ولی بهرحال قابل اجراست. چنانچه داخل دیوار های داخلی یا خارجی با فوم تزریقی یا پلاستیفوم نسوز ضد حریق یا پشم سنگ مخصوص عایق صوتی و حرارتی عایق شود دیگر جای نگرانی ای بابت موارد ذکر شده نیست و حتی عملکرد آن نسبت به بلوک های کلاسیک لیکایی یا سیمانی یا سفالی بهتر نیز هست. در خصوص نصب اشیا به دیوار چنانچه سیستم دیوارهای داخلی و خارجی بشکل تیغه های سنتی اجرا شود که متاسفانه در کشورمان به اینگونه است، دیگر جای نگرانی نیست زیرا عملا مانند ساختمان های عادی می مانند، ولی چنانچه اصالت سازه سبک ال اس اف مطابق چیزی که در خارج از کشور رایج است مد نظر باشد، از پیش محل نصب اشیا بر دیوار در طراحی داخلی و دکوراسیون منزل لحاظ می گردد و در صورت لزوم دیوار های خاص مانند آشپزخانه و یا دیوار نشیمن که نیازمند تلویزیون و تابلو های آویز است با شاسی کشی لازم در نظر گرفته شده و یا با بلوک های تو پر و یا دیوار های حمال تجهیز می شود. اینطور نیست که المانی از روی کار باعث خراب نمودن جلوه بصری شود.
سلام خسته نباشید..
این سازه بر روی سازه های بنایی قدیمی هم قابل اجراست ؟ از نظر وزنی که به طبقه پایین منتقل میکنه؟؟
با سلام، این سازه مناسب ترین گزینه برای ساخت طبقات اضافی روی سازه های قدیمی می باشد و این نوع پروژه ها به وفور اجرا می شوند، بهر حال هیچگاه بدون تحقیق و تحلیل میزان استحکام و پایداری و تحمل بار سازه ای، سازه قدیمی نباید اقدام به ساخت اضافه تراکم نمود.